Volleybalclub Noliko Maaseik kroonde zich onlangs tot landskampioen, de spelers van RC Genk maken het mooie weer in de play-offs van het Belgische voetbal en Kim Clijsters is weer volop aan het trainen om nog enkele tennistornooien op haar naam te schrijven. Kortom, de Limburgers doen het goed op sportief vlak en dat zowel op nationaal als internationaal niveau. Mooie liedjes blijven echter niet duren en daarom is het belangrijk dat topsporters na hun succesvolle sportcarrière nog de mogelijkheid hebben om te gaan werken. De kans op een goede job begint dan ook bij verder studeren. Als je een degelijk diploma op zak hebt, kan je veel sneller aan de slag in een werkomgeving die jou aanspreekt. Als topsporter is het echter niet altijd even eenvoudig om studeren met sporten te combineren. Gelukkig kan men beroep doen op een topsportstatuut. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Wie komt in aanmerking voor zo’n statuut? Daarvoor heeft Absoluut! contact opgenomen met meneer Joris Lambrechts, algemeen sportcoördinator aan de KHLim in Diepenbeek.

Wat is het?

Een topsportstatuut voorziet privileges voor studenten die een bepaalde sport op hoger niveau beoefenen. Dat wil niet zeggen dat ze bevoordeeld zijn, maar het zorgt ervoor dat die studenten hun studies kunnen combineren met topsport. Ze krijgen de toelating om afwezig te zijn in de lessen of om stages te verplaatsen als ze moeten deelnemen aan een competitie, training of sportstage. Daarnaast hebben de ze mogelijkheid om een beroep te doen op een studiebegeleider en om examens en stage te spreiden of te verplaatsen. De studenten mogen tevens zelf faciliteiten waarop ze beroep willen doen, voorstellen. Dit schooljaar combineren 33 studenten aan de KHLim hun studies met topsport, waarvan er 17 een lerarenopleiding secundair onderwijs volgen.

Voor wie is het bedoeld?

Velen zullen zich nu de vraag stellen ‘Wie komt er dan in aanmerking voor zo’n topsportstatuut’. Het antwoord is simpel: er zijn enkele criteria vooropgesteld om in aanmerking te komen. Een eerste mogelijkheid is dat je deel uitmaakt van het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), de Vlaamse Sportfederatie of van VBT-BLOSO (Vlaams Bureau Topsport. Daarnaast kan je ook in aanmerking komen als je speler bent bij een club in eerste of tweede klasse (of divisie), een nationale seniores- of junioresploeg of dat je als atleet of speler erkend wordt door de desbetreffende sportfederatie. Als je aan één van deze vereisten voldoet kan je een aanvraag voor een topsportstatuut indienen. Indien je een beroep kan doen op een statuut, is het je eigen verantwoordelijkheid om docenten hiervan op de hoogte te brengen. Je moet ook zelf initiatief nemen om tijdig te melden dat je bepaalde lessen niet kan bijwonen of examens zou willen verplaatsen.

Hoe kan ik het aanvragen?

Om een aanvraag in te dienen op de KHLim kan je best surfen naar de site www.khlim.be. Daar kan je een aanvraagformulier vinden en dat bezorg je samen met je persoonlijk dossier aan je departementshoofd. Het persoonlijk dossier bestaat uit een bewijs van je club dat je tot één van de categorieën hoort die in aanmerking komen voor een statuut, een trainings- en competitieschema en een overzicht van de faciliteiten die je wenst aan te vragen. Men vraagt om ervoor te zorgen dat je je persoonlijk dossier minstens dertig kalenderdagen voor aanvang van het academiejaar indient. Zo kan het departementshoofd in samenspraak met de topsportcoördinator beslissen of je in aanmerking komt voor een statuut.

Enkel voor topsporters?

Bij de benaming topsportstatuut moeten we echter een kanttekening maken. Je moet immers geen topsporter zijn om zo’n statuut aan te vragen. Zo hebben destijds Koen Buyse (zanger van de groep Zornik) en Tom Olaerts (Idool 2003) hun eerste stappen naar de muziekwereld gecombineerd met hun studies.

Wil je dus in de voetsporen treden van Jo Vandecraen en Kevin Klinkenberg (volleyballers bij Noliko Maaseik), Tara Daerden (volleybalster bij Datovoc) Wim Mennes (voetballer STVV) of Bart Goor (voetballer GBA)? Zij studeerden immers aan de KHLim met een topsportstatuut. En denk je dat je in aanmerking komt voor een statuut? Twijfel dan niet, dien zo snel mogelijk een aanvraag in en zorg ervoor dat je topsport kan blijven combineren met je studies.

Met dank aan Joris Lambrechts

Celine Nijs

Advertenties