We krijgen het vaak hard te verduren tijdens het schooljaar. We worden overspoeld met opdrachten, taken en examens. Bovendien komt er nog eens de stage bovenop om ons voor te bereiden op ons toekomstig beroepsleven. ‘De studententijd, beste tijd van je leven’, klinkt in de volksmond. We krijgen maar al te vaak te horen dat wij het grootste deel van onze tijd ‘verspillen’ door ons te vermengen met andere studenten op fuiven of dat we afspreken in één of ander café na de les. Maar ik vind dat wij het volste recht hebben op de nodige ontspanning en sociale contacten leggen is bovendien één van de kwaliteiten om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Ik zal hier even, voor onze hardwerkende student, uit de doeken doen hoe ze hun vrije tijd optimaal kunnen benutten.

Als eerste hebben we de Fitlink in Diepenbeek, niet ver buiten de campus. Dit is een ideale plaats om je even terug te trekken met je klas tijdens enkele springuren. Enerzijds staat ‘Fit’ voor het optimaal houden van de conditie van het lichaam. In de Fitlink kan je namelijk squashen, voetballen, volleyballen en badmintonnen. Anderzijds staat ‘link’ voor het contact zoeken met anderen. Het is een perfecte manier om op een leuke wijze aan je conditie en gezondheid te werken, door samen met je vrienden een sport te beoefenen. Ook bezit de fitlink een grote zaal. Deze kan gehuurd worden om fuiven, beurzen enz. te organiseren. Als je echter gewoon wat wil drinken of eten met je vrienden, kan je buiten een terrasje doen, terwijl je geniet van het mooie weer.

Wanneer we de straat oversteken, komen we aan Healthcity. Het gebeurt wel vaker dat er studenten zijn die vele kilo’s bijkomen doordat het vak LO van de secundaire school wegvalt. Healthcity beschrijft haar faciliteiten als een weldaad voor het lichaam en voor het oog. De fitnesstoestellen zijn namelijk goed uitgerust, waardoor dit ten goede komt aan het lichaam. Ze bezitten zelfs moderne apparatuur zoals de Power Plate. Buiten het fitnessen kan je o.a. badmintonnen, bowlen en gebruik maken van de sauna. Verder verhuren ze ook een vergaderruimte en ouders kunnen hun kinderen niet langer als excuus gebruiken, want ook kinderopvang is hier aanwezig.

Als derde is er elke donderdagavond, de alom bekende uitgaansavond, een feestje in de Villicus. Hier hangt altijd een zekere sfeer, omdat de studenten van Diepenbeek en Hasselt hier samenkomen om hun zinnen eens te verzetten. Er wordt veel gedanst op de muziek van de ingehuurde DJ en er kunnen ook zeker wat dranken genuttigd worden.

Als vierde, zoals eerder vermeld, bevindt er zich een cafeetje vlak bij de school. Deze café heeft de naam  ’t Stiemerke. Dit is vanzelfsprekend natuurlijk een zeer geliefde plaats voor de student die juist een lange dag achter de rug heeft. Ook hier kunnen de studenten hun zinnen even verzetten door iets te drinken en te babbelen met hun vrienden. Bovendien kan er tafelvoetbal gespeeld worden en liefhebbers van elektronische darts kunnen hier altijd een spelletje spelen. Verder zijn er snacks verkrijgbaar en de specialiteiten zijn: Stiemer Croque, Stiemer spaghetti en lasagne.

Als laatste, maar zeker niet minder belangrijk, de studentenverenigingen. Dit is een vereniging opgericht door studenten en voor studenten. Als doel hebben deze verenigingen vooral: het bevorderen van contacten tussen studenten. Enerzijds zorgt een vereniging voor een sterk eenheidsgevoel, waardoor deze studenten ook sterker in hun schoolloopbaan staan. Anderzijds krijgen de studenten een groter verantwoordelijkheidsgevoel en organisatievermogen. Om lid te worden van een vereniging, moet men eerst gedoopt worden. De dopelingen moeten elke opdracht uitvoeren die de leiding hen opdraagt, hoe gek het soms ook mag klinken. Wanneer men één jaar lid is van een vereniging, kan men zich kandidaat stellen om in het praesidium te  stappen. Het praesidium is de leiding van de vereniging en elk jaar worden er verkiezingen gehouden om dit praesidium samen te stellen. Ook dit is elk jaar een trekpleister voor vele studenten.

Dus dit is duidelijk een bewijs dat er veel te doen is buiten de campus, maar dat wil nog niet zeggen dat wij als studenten het evenwicht niet weten te vinden tussen werk en ontspanning!

Evelien Croonen

Advertenties